Welke soorten coniferen zijn er?

augustus 19, 2021 0 Door Tom Hoovers

Er zijn ruim zeshonderd soorten coniferen. Deze naaldbomen groeien van nature in een gematigd klimaat. Maar niet alle soorten wil je natuurlijk in je tuin hebben. In onze streken worden coniferen meestal gebruikt als haagplanten, die door hun wintergroene kleur je tuin een chique uitstraling geven. Alvorens je nu naar je tuincentrum holt, kan je best even verder lezen over de verschillende soorten coniferen van Haag-Heg.nl.

Welke soorten coniferen zijn er als haagplant?

Ook al zijn er honderden soorten coniferen, niet alle zijn geschikt als haagplant. Haagconiferen moeten immers snel een dichte rij vormen en bestand zijn tegen een regelmatige snoeibeurt.
De meest voorkomende haagconifeer is de Thuja (levensboom) occidentalis “Brabant”. Deze boom groeit snel en is geschikt om een dichte haag te realiseren. Hij is zowel voor grote als voor kleine tuinen bruikbaar. Heb je liever een haag die vijf meter hoog is? Dan gebruik je de Reuzenlevensboom.

Een andere populaire conifeer is de Taxus. Het zijn de donkergroenste haagconiferen. Deze boom groeit langzaam. Het kan dus enkele jaren duren eer een taxushaag mooi vol is. Een voordeel van deze plant is dat hij in de schaduw kan groeien. Kies je voor deze boom, dan help je mee met de bestrijding van kanker. Het snoeisel (takjes en blad van een jaar oud) bevat namelijk een stof die de basisgrondstof vormt voor chemotherapie.
De Taxus baccata ‘Fastigiata’ is niet geschikt als haagplant. Deze mooie zuilvormig groeiende boom komt het best tot zijn recht als solitaire plant.

Vervolgens is er nog de Californische cipres die wintergroen is. Je kan deze boom zowel solitair aanplanten als in groepen neerzetten. Als je hem in kleinere tuinen gebruikt, is het best om hem tweemaal per jaar te snoeien.
Een laatste conifeer die geschikt is als haagplant is de Leylandii conifeer. Deze snelgroeiende bomen kunnen wel een meter per jaar in de hoogte toenemen. Ze passen daarom goed in grote tuinen.

Naast de haagplanten zijn er ook nog bodem bedekkende coniferen. Ze groeien laag bij de grond en hebben weinig snoei nodig. De Juniperus familie is een voorbeeld van bodembedekkers.

Ga je eerder voor charme en elegantie in je tuin, neem dan een zilverkleurige conifeer.

Coniferen koop je best in een tuincentrum. Ze kunnen je helpen bij de keuze. En misschien heeft de kweker je lievelingsconifeer al in een bepaalde vorm gesnoeid. Het vormen tot de perfecte blok, bol of zuil vergt toch wel enige kennis.

Bron: Haag-Heg.nl