Waar je op moet letten als je een nieuwe tuin aanlegt

Waar je op moet letten als je een nieuwe tuin aanlegt

augustus 23, 2021 0 Door Tom Hoovers

Wie een nieuwe tuin gaat aanleggen, zal hiervoor flink wat voorwerk moeten doen, om een goed beeld te krijgen van wat precies de bedoeling gaat zijn. Meestal laat je de aanleg van zo’n tuin over aan bijvoorbeeld een hovenier in Assen, maar je kan natuurlijk ook zelf aan de slag. Ben je dat van plan, dan is het verstandig om vooraf alvast rekening te houden met een aantal valkuilen. Val je daar namelijk niet in, dan zal de aanleg van een nieuwe tuin een stuk fijner verlopen en heb je er later ook meer plezier van.

 

Wat wil je precies?

Het ontwerp van je tuin is iets wat echt bij jou moet passen. Ook moet je rekening houden met het feit dat je straks ook het nodige onderhoud zal moeten verrichten om te ervan te verzekeren dat de tuin in dezelfde mooie conditie blijft. Daarom is het goed om van tevoren een duidelijk beeld te hebben van wat je precies wil. Je kan het ontwerp van je tuin helemaal uitbesteden aan een hovenier, maar dan loop je het risico dat je uiteindelijk met meer onderhoud komt te zitten dan je zou willen. Daarom is het belangrijk om vooraf – al dan niet met je hovenier – te gaan zitten om een duidelijk plan te maken, waarbij ook het onderhoud van de tuin en de tijd die dat gaat kosten, wordt meegenomen.

Bomen zijn mooi, maar groeien snel

Een mooie boom in je tuin, of meerdere mooie bomen in je tuin, is natuurlijk fraai. Het biedt schaduw, geeft een plek aan vogels en andere dieren en geeft gewoon een heel natuurlijk gevoel. Maar bedenk wel: bomen groeien. Wat nu een leuke, jonge boom is, groeit na verloop van tijd uit tot een ferme knaap, die misschien wel enorm in de weg staat. Daarom is het belangrijk dat je voor het ontwerp van je tuin ook vooruit kijkt en beseft wat de staat van de tuin zal zijn over een jaar of tien. Is de boom dan nog steeds zo wenselijk, of is het toch beter om in plaats van een boom een andere plant neer te zetten, die het beeld wat minder heftig zal bepalen?

 

Denk goed na over randzaken
Wie een schone lei heeft met zijn tuin, heeft dus alle mogelijkheden om er iets heel eigens van te maken. Het risico is dan dat je veel te veel wilt. Denk bijvoorbeeld eens aan een vijver. Prachtig, met wat vissen erin en wat mooie planten langs de kant. Maar een vijver moet onderhouden worden; alg kan het leven in de vijver behoorlijk dwars zitten en er kan vanalles in de vijver vallen. En dan hebben we het nog niet eens over de kikkers, die zich graag in de vijver zullen nestelen. Kikkers zijn mooie beesten, maar kunnen ook een hele behoorlijke keel opzetten. Wil je echt de hele nacht naast een stel kwakende kikkers liggen, of zie je dat toch niet zitten? Ook randzaken zullen onderhoud vereisen en het is buitengewoon verstandig om dit goed te beseffen.