Renoveer de keuken in plaats van hem te vervangen

Renoveer de keuken in plaats van hem te vervangen

augustus 13, 2020 0 Door Tom Hoovers

Ben je eraan toe om de keuken eens te renoveren. Zelfs keukens van de beste merken en van de hoogste kwaliteit hebben soms een opfrisbeurt nodig. Ik heb mijn keuken jaren geleden gekocht bij een keukenzaak in Rijssen, en ondanks dat ik zeer tevreden ben kan een opknapbeurt geen kwaad. De keuken kan namelijk heel vies worden, ook waar je het niet ziet. Vetplekken, aangekoekte etensresten, ze ontstaan nu eenmaal snel in de keuken. Het is dan ook niet gek dat men de keuken om de zoveel tijd laat vervangen. Alleen soms is het vervangen van de keuken niet per se nodig. Je kan ook een nieuwe verflaag aanbrengen op de keuken kasten en lades.

materiaal

Het is mogelijk om alle soorten keukendeuren te schilderen, maar houd wel rekening met het materiaal ervan. De verf moet zich namelijk goed kunnen hechten aan de ondergrond van de keukenkastjes. Hiervoor kun je het beste een grondverf of speciale primer gebruiken die is afgestemd op het materiaal van de kastjes.

Waar moet je rekening mee houden

Als gezegd, vet, etensresten, oppervlakkig vlekken en beschadigingen ontstaan in de loop van de tijd in de keuken. Als je ervoor kiest om de keukenkastjes en lades te verven, zorg er dan voor dat de keuken goed en grondig gereinigd is. Dit kan overigens met goede reinigingsmiddelen van de plaatselijke supermarkt prima. Ook is het belangrijk dat je de keukenkastjes en lades licht schuurt. Als je dat niet doet, hecht de verf niet goed aan de kastjes en lades. Afhankelijk van het soort materiaal waar de keukens waar de keuken uit bestaat, is het misschien ook nodig om eerst een grondlaag aan te brengen, waar de verf goed aan kan hechten. Hier heb je in de toekomst profijt van, want dan laat het verf niet zo snel los. Als je een pietje precies bent en je gaat echt voor het bete eindresultaat, is het aan te raden om keukenkastjes, lades en handvatten los te halen en te verven.

kleuren

Kleuren die vaak gebruikt worden zijn zwart diep grijs (antraciet) en licht grijs. Dit wordt meestal gecombineerd met kleuren als rood of groen. Wil je meer licht in de keuken, dan kun je natuurlijk voor wit kiezen, ook beige en geel zijn dan uitstekende opties. Ik heb de houtverf aangeschaft bij Elzinga wonen. Een woonwinkel in Enschede. Hier was ik zeer content mee.

Voldoening

Je zult merken dat creatief aan de slag gaan veel meer zelfvoldoening oplevert, dan iets vervangen wanneer je niet meer tevreden bent. Wat mij betreft is het daarom echt een aanrader om zelf aan de slag te gaan met de renovatie van je keuken.