Mogelijkheden met een beperkt budget voor een waterontharder

oktober 15, 2021 0 Door Tom Hoovers

Ook wanneer je over een beperkter budget beschikt is er voldoende keus uit diverse waterontharders. Daarbij is het belangrijk om te zoeken naar een waterontharder welke een ideale prijs-kwaliteitsverhouding heeft passend bij jouw wensen. In deze blog gaan we wat dieper in op de verschillende soorten en de verschillende prijsklassen. 

Soorten waterontharders

Wanneer je op zoek bent naar een goedkope waterontharder kan je er op twee manieren naar kijken. Enerzijds kan je kijken  naar de aankoopprijs, maar anderzijds is de besparing van het apparaat ook interessant. Allereerst hieronder een aantal populaire waterontharder types.

Mechanische waterontharder 

Dit type waterontharder begint bij een aanschafprijs vanaf €1.000. Een mechanische waterontharder zorgt ervoor dat hard water op een efficiënte manier omgezet wordt naar zacht water. Dit wordt gedaan door middel van een harscilinder welke natriumionen creëert uit calcium- en magnesiumionen. Na verloop van tijd is deze cilinder verzadigd met kalk en dan begint er een spoelbeurt met zout water. Dit proces vindt plaats op vaste tijdstippen, hierbij wordt geen rekening gehouden met je waterverbruik. Hierdoor ontstaat het risico dat dit proces te vroeg of te laat gebeurd. Het voordeel is wel dat een mechanische waterontharder goedkoper is dan een elektronische. 

Elektronische waterontharder

Dit type waterontharder begint vanaf €1.600. Net als een mechanisch apparaat gebruikt een elektronische waterontharder ook zout om van hard naar zacht water te gaan. Het verschil zit hem alleen in dat een elektronische waterontharder op elektriciteit werkt in plaats van waterdruk. Wel vindt het regeneratieproces plaats op basis van je waterverbruik, hierdoor worden overbodige spoelingen vermeden wat zorgt voor een besparing op water en zoutverbruik. 

Magnetische waterontharder

Een magnetische waterontharder is een van de goedkopere opties voor een waterontharder. De prijs begint namelijk al vanaf €30. Het proces zit ook een stuk anders in elkaar, hard water wordt namelijk niet omgezet in zacht water. De magneet zorgt er alleen voor dat de kalk kristalliseert waardoor de kalk met het water mee stroomt in plaats van zich op te hopen in de leidingen. 

Waterontharder met polyfosfaten

Het laatste type dat we gaan bespreken is net als de magnetische een stuk goedkoper in de aanschaf. Hierbij gaat het om een prijs vanaf €100. Bij dit type model stroomt het water door een bepaald patroon waar polyfosfaatzouten in zitten, deze mengen zich vervolgens met het calcium en magnesium en zorgen er net als bij de magnetische voor dat de kalk zich niet gaat ophopen in de leidingen. Dit model zet hard water dus ook niet echt om in zacht water. 

Beste keuze

Wanneer je specifiek op zoek bent naar een toestel welke je voor een lage prijs kan kopen dan zijn de laatste twee modellen interessant omdat deze in aanschafprijs erg goedkoop zijn. Ben je echter meer op zoek naar een apparaat met besparingen op de lange termijn? Dan zijn juist de eerste twee modellen interessant omdat deze op de lange termijn goedkoper zullen zijn dankzij de besparingen op vele vlakken. 

Offerte op maat

Een professionele installateur kan je nog meer informatie geven over alle mogelijkheden die voor jouw huis en budget beschikbaar zijn. Hierdoor kan je jouw beste keuze kiezen met een goede prijs-kwaliteitsverhouding. Via waterontharder-expert kan je gratis en vrijblijvend een offerte aanvragen.