Huis renoveren is een grote klus

Huis renoveren is een grote klus

november 9, 2020 0 Door Tom Hoovers

Een huis renoveren of verbouwen doe je niet zomaar en zeker niet elk jaar. Als je de beslissing eenmaal genomen hebt om het te gaan doen, is het verstandig om je eerst goed voor te bereiden. Het is niet zo handig om meteen te beginnen met slopen zonder dat je een plan van aanpak hebt gemaakt. Bij het plan van aanpak zijn 3 zaken essentieel: de doorlooptijd, wat wil je allemaal (laten) doen en natuurlijk het budget. Als je een ander huis hebt gekocht, dan kun je in de overdrachtstermijn van je oude huis rekening houden met de geplande doorlooptijd. Neem voor de zekerheid altijd een maandje marge. Je zit dan een maand langer met dubbele lasten, maar dat weegt niet op tegen de ellende die je hebt als je je oude huis uit moet terwijl het nieuwe huis nog niet klaar is. Als je je huidige huis wilt verbouwen, dan moet je van tevoren goed bedenken of je met je gezin misschien beter tijdelijk ergens anders kunt gaan wonen, bijvoorbeeld bij familie of in een tijdelijk leegstaand pand.

Plafond maakt het geheel af

Dan de verbouwing zelf. Een nieuwe keuken, nieuwe vloer met vloerverwarming, strak gestucte muren en als klap op de vuurpijl nieuwe kozijnen met isolatieglas. Vaak denken we dat het plafond wel kan blijven zitten. In het oude interieur zag het plafond er misschien nog goed uit, als alles vernieuwd is, blijkt dat het plafond toch niet zo mooi meer is. Je kunt beter meteen besluiten om ook het plafond te vervangen als je gaat verbouwen. Dan zit je niet later nog een keer in de rommel als je achteraf een nieuw plafond wilt.

Voordelen van een systeemplafond

Op de werkvloer is het nagenoeg de standaard, een systeemplafond bestaande uit een frame met daarin plafondplaten. Tegenwoordig is het ook mogelijk om dit type plafond in je huiskamer te monteren. Je kunt schitterende plafondplaten uitzoeken die in elk interieur passen. Daarnaast biedt een systeemplafond de nodige voordelen ten opzicht van een conventioneel plafond. Ten eerste is het erg gemakkelijk te monteren. Ten tweede is het heel makkelijk te repareren. Als er om wat voor reden dan ook een beschadiging ontstaat, dan kun je simpelweg de beschadigde plafondplaat vervangen. Dat kun je met een conventioneel plafond vergeten. Ten derde is het erg goed voor de akoestiek. Een goede akoestiek brengt rust in huis en vergroot je woonplezier.