Hoe worden kunststof kozijnen geplaatst?

Hoe worden kunststof kozijnen geplaatst?

november 9, 2020 0 Door Tom Hoovers

Kunststof kozijnen zijn in de bouwwereld al jarenlang de norm boven houten of aluminium kozijnen. Dat heeft vooral te maken met de vele voordelen van kunststof kozijnen boven andere materiaalsoorten. Maar hoe gaat dat precies in zijn werk: kunststof kozijnen bestellen en die zelf plaatsen of door een erkend bouwbedrijf laten plaatsen?

Het oude kozijn weghalen

De eerste stap bij het plaatsen van kunststof kozijnen is het verwijderen van het oude kozijn. Dit moet secuur en voorzichtig gebeuren. Eerst wordt het glas uit het kozijn gehaald. Vervolgens wordt er met een reciprozaag tweemaal een snede in het kozijn gemaakt, met een tussenafstand van 1 centimeter tussen beide snedes. Het hout tussen beide inkepingen wordt verwijderd, waarna met een koevoet de lat wordt verwijderd. Dit moet aan alle zijden van het kozijn gebeuren. De spijkers worden verwijderd, maar het lood aan de bovenkant moet blijven zitten.

Plaatsing van het nieuwe kozijn

Als het kunststof kozijnen bestellen geregeld is en de kozijnen zijn geleverd, kan de plaatsing van de nieuwe kozijnen beginnen. Dit moet precies gebeuren. Eerst worden er in de spouwlat gaten geboord waarin het kozijn opgehangen kan worden. In de muuropening worden tochtrubbers geplaatst, zodat het nieuwe kozijn straks optimaal isoleert. Belangrijk is dat het kozijn goed loodrecht geplaatst wordt. Als je deze klus zelf doet, is het daarom verstandig om dit minimaal met twee personen te doen. Hierna kan het kozijn vastgezet worden. Kieren die eventueel overblijven, dienen met speciale kit of met purschuim afgedicht te worden.

Het afstellen & afwerken van het kozijn

Vervolgens wordt het kozijn afgesteld te worden. Controleer tijdens het afstellen af het raam niet klemt, want het raam moet gewoon probleemloos geopend kunnen worden. De afstelling van het kozijn kun je doen met een inbussleutel of met een passende schroevendraaier. Wanneer het kozijn stevig vastzit en is afgesteld, is het tijd voor de afwerking. Als er stukken muur aan de binnenkant rond de kozijnen beschadigd zijn, kun je deze netjes opvullen met plamuur en afwerken met purschuim of met een geschikte kit. Hierna is het plaatsen van het kozijn klaar.

 

Meer weten over het verbouwen van je huis? Klik dan hier!