Hoe pak je een Japanse duizendknoop aan?

april 4, 2022 0 Door Tom Hoovers

De Japanse duizendknoop is behoorlijk snel aan het uitgroeien tot een van de grootste ergernissen van menig tuinbezitter. Deze invasieve woekeraar zorgt ervoor dat veel andere planten geen schijn van kans krijgen en dus constant overgroeid worden door hun almaar uitdijende buurman. Een Japanse duizendknoop in Arnhem verwijderen is niet makkelijk, maar het kan wel gedaan worden. Hoe? Een paar tips.

 

Waar komt de duizendknoop eigenlijk vandaan?

Het mag geen verrassing zijn dat de Japanse duizendknoop zijn oorsprong kent in Japan. Hier groeide de plant vele duizenden jaren zonder dat het Europese vasteland er ook maar enig idee van had. Echter, halverwege de negentiende eeuw besloot een Duitse botanicus om de plant naar Europa te halen, zonder te kunnen overzien wat de gevolgen hiervan waren. De plant werd meegenomen naar Leiden, om vanuit daar de expansie over het Europese continent te beginnen. En die expansie verliep succesvol; de duizendknoop bleek hier geen natuurlijke vijanden te hebben en groeide zo moeiteloos door, zonder obstakels tegen te komen. Want beton of asfalt, daar groeit de Japanse duizendknoop gewoon doorheen en wie hem wil verwijderen, moet goed zijn best doen om ervoor te zorgen dat alle restjes worden weggehaald. Gebeurt dat niet, dan komt de duizendknoop net zo makkelijk weer terug.

 

Het bestrijden van de Japanse duizendknoop

Het bestrijden van de Japanse duizendknoop moet dus zorgvuldig gebeuren, omdat je er anders echt niet zomaar vanaf komt. De meeste mensen doen er goed aan om hiervoor een expert in te huren. Ervaren hoveniers weten immers wat ze doen en welke methodes succes hebben. Wil je het zelf doen, dan kunnen we je de volgende manieren aanraden.

 

Uitgraven

Allereerst kan je de duizendknoop uitgraven. Door dit te doen, haal je hem in z’n geheel weg uit je tuin, zodat je niet in de weer hoeft met gif (wat toch al amper werkt). Het uitgraven moet echter zeer nauwkeurig verlopen, omdat de kleinste restjes ervoor kunnen zorgen dat de plant net zo snel weer terug is. Een worteltje groeit al snel uit tot een volledige duizendknoop en dan kan je weer van voren af aan beginnen.

 

Maaien

Door de duizendknoop zeer regelmatig tot aan de grond toe af te maaien, zorg je ervoor dat de plant veel energie kwijt is aan het terug groeien. Uiteindelijk slaat die balans zo uit, dat de energie die het kost om terug te groeien, meer is dan wat de duizendknoop tot zich kan nemen. En dat betekent het einde.

 

De bladvlo

Een ander middel is het gebruik van de bladvlo. Dit is een bewezen manier en wordt meer en meer ingezet om de duizendknoop aan te pakken. De bladvlo is een natuurlijke vijand, die in Japan ervoor zorgt dat de groei van de duizendknoop niet zo uit de hand loopt. De vlo eet de plant helemaal op en zorgt ervoor dat hij ook niet meer terug kan groeien, omdat het eettempo sneller is dan het groeitempo van de duizendknoop.