Helpen scheidingswanden tegen de verspreiding van het COVID-19 virus?

Helpen scheidingswanden tegen de verspreiding van het COVID-19 virus?

november 18, 2020 0 Door Tom Hoovers

Je ziet de scheidingswanden tijdens het gehele coronavirus op steeds meer plekken ontstaan. Mensen krijgen rijles met een scheidingswand tussen zichzelf en de rij-instructeur in, er wordt in de horeca gebruik gemaakt van bepaalde afscheidingen tussen tafels en zelfs in de Tweede Kamer zien we de wanden terug. Helpen deze scheidingswanden daadwerkelijk en is het het waard om hierin te gaan investeren als bedrijf zijnde? 

Op welke plekken?

Het wordt als bedrijf aangeraden om een scheidingswand te plaatsen op plekken waar mensen een langere tijd zitten en geen anderhalve meter afstand kunnen houden. Denk binnen een bedrijf vooral aan wachtruimtes of opname ruimtes. In principe wordt de ruimte waarin iemand zich bevindt, opgedeeld in een kleinere corona-proof ruimte. De scheidingswand zorgt er vooral voor dat zogeheten aerosolen de andere persoon niet kunnen bereiken. Aerosolen zijn druppeltjes die vrijkomen bij het hoesten, niezen, maar ook bij het schreeuwen, praten en zingen. Deze druppels komen zelden verder dan 1 à 2 meter. Door dit gegeven houden Nederland en vrijwel ieder ander land zich aan de anderhalve meter richtlijn. Plekken waar dit niet mogelijk is, denk dan dus aan die wachtruimte of opnameruimte, krijgen het advies gebruik te gaan maken van scheidingswanden.

Hoe ziet zo’n scheidingswand er uit?

De scheidingswanden zijn in veel verschillende materialen te koop. De meest voorkomende scheidingswanden zijn de kunststof scheidingswanden. Er bestaan nu ook alternatieven als scheidingswanden van touw of stof. Restaurants zien zichzelf bijvoorbeeld niet snel grote plastic schermen tussen de tafels plaatsen en komen dus met zelfbedachte oplossingen. Het gevaarlijke hiervan is dat er niet altijd goed genoeg getest wordt of deze ook daadwerkelijk corona-proof zijn. Er mag bijvoorbeeld geen mogelijkheid zijn dat de aerosolen alsnog door deze scheidingswand kunnen. De prioriteit is dus het tegengaan van de verspreiding van het coronavirus. 

Het komt er dus op neer dat het gebruik van scheidingswanden een dringend advies is. Het is onderzocht dat de scheidingswanden daadwerkelijk helpen tegen de verspreiding van het COVID-virus. Dit is logisch gezien het feit dat die aerosolen niet meer van persoon tot persoon kunnen komen wanneer er een afscheiding tussen beide zit. Mocht u een bedrijf zijn en van plan zijn te investeren in de scheidingswanden, kan er vrijwel niets anders dan goeds gezegd worden. Het corona-proof maken van het gehele bedrijf is een must en het is erg belangrijk dat men hier met het gezonde verstand mee om blijft gaan.