De leukste steden om te studeren

april 26, 2022 0 Door Tom Hoovers

Behalve de hulp bij studiekeuze is het voor veel studenten ook handig om hulp te krijgen bij het uitkiezen van een studentenstad. Er zijn in Nederland namelijk meerdere leuke studentensteden te vinden. Er zijn een aantal kenmerken die deze steden geschikt maken als studentenstad. Ten eerste is het aanbod in opleidingen en de kwaliteit van het onderwijs erg belangrijk. Daarnaast is het ook belangrijk dat er genoeg woongelegenheid is voor studenten. Tenslotte is het voor de meeste studenten ook belangrijk dat het een levendige en gezellige stad is. Over het algemeen staat Leiden bekend als de leukste studentenstad. Welke studentenstad het beste bij jou zal passen zal echter afhangen van jouw persoonlijke behoeften.

  

Leiden staat bekend als de leukste studentenstad 

In het Leiden bioscience park vind je zowel de universiteit Leiden als de hogeschool Leiden. Beide scholen bieden vele verschillende opleidingen aan binnen verschillende sectoren. Het is voor veel mensen dan ook mogelijk om hier de opleiding die uit het studiekeuzeadvies is gekomen in Leiden te volgen. Daarnaast is er ook voor veel mensen de mogelijkheid om na hun studie in Leiden te gaan werken. Leiden staat vooral bekend om de oude binnenstad. Er zijn in Leiden veel cafe´s en restaurants te vinden om naast je studie van te genieten. Daarnaast zijn er veel culturele activiteiten die je in Leiden kunt doen. Veel van deze gelegenheden bevinden zich dicht bij elkaar wat bijdraagt aan de gezellige sfeer.  

 

De verschillende opleidingen die worden aangeboden  

Misschien wel een van de belangrijkste dingen die een studentenstad moet hebben is een breed aanbod aan opleidingen. Ook is het voor veel studenten belangrijk dat de opleiding die ze kiezen van hoge kwaliteit is. Zo is het zo dat bepaalde universiteiten bekend staan om hun opleidingen binnen een bepaalde sector. Dit kan dus een reden zijn om ervoor te kiezen om een opleiding in een bepaalde stad te gaan volgen. In vrijwel alle studentensteden kun je verschillende studie- en studentenverenigingen vinden. Het kan echter zo zijn dat je een sterke voorkeur hebt voor een specifieke vereniging. Dit kan dan ook een van de redenen zijn om voor een bepaalde studentenstad te kiezen. 

 

Het aantal beschikbare studentenwoningen  

Een ander belangrijk punt voor een studentenstad is dat er genoeg woningen voor studenten beschikbaar moeten zijn. In veel gevallen zal het hierbij gaan om een kamer of een klein appartement. De meeste studenten gaan online op zoek naar beschikbare kamers. Mocht je mensen in je omgeving kennen die op kamers wonen kun je hun ook om hulp vragen. Vaak weten studenten die er al wonen namelijk eerder wanneer er een kamer vrijkomt of net vrij is gekomen. Daarnaast is het zo dat sommige hogescholen en universiteiten ook woningen aanbieden voor studenten. De prijs van een woning zal onder andere afhangen van de stad en het soort woning.