Alles wat jij moet weten over vloerisolatie!

september 27, 2021 0 Door Tom Hoovers

Het isoleren van de vloer is een belangrijke, maar ook gecompliceerde klus. Ga jij (ver)bouwen en daarbij de vloer isoleren? Dan wil je wellicht weten waar je aan toe bent. Qua werkzaamheden, maar natuurlijk ook qua kosten. Hieronder lees jij daarom alles wat je moet weten over vloerisolatie: het beste isolatiemateriaal, geschikt gereedschap, inschatting van de kosten én waar je op kunt besparen.  

Het juiste isolatiemateriaal

Het isoleren van de vloer begint natuurlijk bij het kiezen van het materiaal. Welk isolatiemateriaal het meest geschikt is voor jouw vloer, is afhankelijk van of je een houten- of betonvloer hebt. Een houtenvloer vraagt namelijk om een ademend isolatiemateriaal, zoals glas- of steenwol. Een betonvloer heeft juist isolatiemateriaal met hoge drukvastheid nodig, zoals XPS of PIR. 

Isoleren vanaf de boven- of onderkant

Nadat je het materiaal hebt gekozen, is het tijd om te kijken hoe je de vloer gaat isoleren. Heb je een kruipruimte onder je woning en is deze groot genoeg om in te werken? Dan kun je isolatiemateriaal vanaf daar tegen de vloer plaatsen. In principe bedek je dan het plafond van de kruipruimte met isolatiemateriaal. Als isolatie vanaf de onderkant geen optie is, plaats je isolatiemateriaal van bovenaf op de vloer.

Werkwijze en gereedschap

Bij een houtenvloer wordt meestal gekozen voor een wolsoort, zoals glas- of steenwol. Deze materialen zijn flexibel en laten zich daarom gemakkelijk tussen de houten planken vastklemmen. Om vochtproblemen te voorkomen, is het wel raadzaam om een isolatiefolie over de constructie aan te brengen. Bij een betonvloer is dat niet nodig en bevestig je de PIR- of XPS-platen met daarvoor geschikte schroeven en pluggen. 

Kosten en besparen

Gemiddeld kost vloerisolatie vanaf de onderkant tussen de €30 en €50 per vierkante meter. Isolatie vanaf de bovenkant kost gemiddeld tussen de €100 en €150 per vierkante meter. Het isolatiemateriaal zelf bepaalt ongeveer 40% van de kosten; het plaatsen van dat materiaal zo’n 60%. Je kunt dus besparen op vloerisolatie door te kiezen voor goedkoper isolatiemateriaal (B-keus, bijvoorbeeld) of door het materiaal zelf te verwerken. Zijn dat geen opties, maar wil je de investering wel zo snel mogelijk terugverdienen? Vraag dan subsidie op je vloerisolatie aan!