Alle soorten dekbedden op een rijtje

juni 23, 2020 0 Door Tom Hoovers

Het is ontzettend belangrijk dat je een dekbed kiest die bij je past. Wanneer je huidige dekbed aan vervanging toe is, is dit dan ook een goed moment om de verschillende soorten kritisch te bekijken. Vandaag de dag is het aanbod immers ontzettend groot. Van dons tot zelfs bamboe, werkelijk alles is mogelijk. Maar hoe vind je dan je weg in dit oerwoud vol keuzes? Waar let je op?

Net als een goed matras is het dekbed van grote invloed op de kwaliteit van jouw nachtrust. Het is belangrijk dat je kiest voor een matras dat past bij jouw slaapgedrag. Transpireer je snel en heb je het gauw warm? Dan heb je al snel een heel ander dekbed nodig als iemand die het juist vaak koud heeft. Op basis van enkele persoonlijke vragen ontdek jij al gauw welk dekbed bij je past. Dekbedden kunnen over de volgende vullingen beschikken: dons, synthetische vezels, bamboe, katoen of wol. Wij zetten hier de verschillende soorten dekbedden nog een keer voor je op een rijtje.

Wollen dekbedden

Wollen dekbedden zijn de afgelopen jaren iets minder in de trek. Dit komt omdat dons voor veel mensen een praktischer alternatief is. Toch neemt dit niet weg dat ook een wollen dekbed over veel voordelen beschikt.

Wol is een natuurlijk materiaal en beschikt van nature over hoog absorberende en isolerende eigenschappen. Bovendien kan wol het vocht naar de buitenlucht transporteren. Hierdoor is het een prima keuze voor iemand die snel transpireert. Je kunt volop transpireren, zonder dat het dekbed hierdoor zwaar en klam aan zal voelen.

Het grootste nadeel van een wollen dekbed is dat deze zeer zwaar is. Daarnaast is het dekbed ook minder soepel. Hierdoor kan hij minder comfortabel voelen dan bijvoorbeeld een dons dekbed.

Donzen dekbed

Dons is tegenwoordig een zeer populaire keus. Dat is ook niet zo vreemd, want deze dekbedden beschikken over enorm veel verschillende voordelen.

In een notendop: dons houdt warmte goed vast, kan voldoende ventileren, heeft een hoog isolerend vermogen en werkt ook nog eens vochtregulerend. Bovendien voelt je dekbed heerlijk licht en luchtig aan. Hoe hoger het donspercentage, hoe comfortabeler deze zal zijn. Hierdoor voelt het alsof je letterlijk onder lucht slaapt.

Katoenen dekbed

Ben je op zoek naar een budgetproof dekbed? En wil je dat deze soepel en comfortabel voelt? Dan is een katoenen dekbed een prima keuze. Katoen voelt comfortabel aan en kan ook nog eens het hele jaar door gebruikt worden. Bovendien kan het voor zowel volwassenen als kinderen een uitstekende optie zijn. Het grootste voordeel van een katoenen dekbed is dat deze eenvoudig zelf te wassen is. Dit is vooral fijn voor mensen die kampen met een huisstofmijtallergie.

Synthetisch dekbed

Een synthetisch dekbed wordt gevuld met zogenaamde synthetische vezels. Deze vezels zijn bestand tegen hoge temperaturen en kunnen zelfs eenvoudig in de eigen wasmachine gewassen worden. Hierdoor zijn deze dekbedden uitermate geschikt voor kinderen en volwassenen met allergieën.

Een synthetisch dekbed ventileert een stuk minder dan een donzen dekbed, maar dit merk je ook aan de prijs. Vanuit financieel oogpunt is een synthetisch dekbed dan ook een interessantere optie.

Dekbed van bamboevezels

Dekbedden van bamboevezels zijn relatief nieuw. Het is dan ook niet vreemd als je hier nog nooit van gehoord hebt. Bamboevezels zijn ontzettend duurzaam, waardoor het dekbed enorm lang mee zal gaan. Een dekbed van bamboevezels is bij voorkeur geschikt voor de zomer. Deze dekbedden worden voornamelijk veel gekozen door mensen die snel transpireren. Het dekbed voelt altijd droog aan. Bovendien zal het onder je dekbed altijd koeler zijn dan daarbuiten, omdat het warmte goed kan reguleren.

Een bamboe dekbed is helaas minder geschikt voor mensen die het snel koud hebben of voor tijdens de wintermaanden.